HEM / FILER / Hantera filer / Ladda upp filer

Ladda upp filer

Ladda upp bilder eller andra filer för användning på din webbplats.

Innan du kan lägga in bilder eller andra filer på din webbplats måste du först ladda upp filerna till webbsidans filarkiv. När du laddat upp filerna kan du sedan använda dem via design verktyget eller andra funktioner. 

Alla filer som laddas upp på sidan hamnar i filarkivet. Du hittar till filarkivet om du klicka på Filer i den svarta verktygslisten i överkant.

Lägg till filer

Klicka på fliken "Filer" i den svarta verktygslisten i överkant. 

Klicka på "Ladda upp filer". 

Du kommer till ett formulär där du kan fylla i uppgifter för din filuppladdning.

» Välj filer

För att välja vilka filer du vill ladda upp till sidan kan du antingen dra och släppa filer till uppladdningsrutan eller klicka på knappen “Lägg till filer”.

Dra och släppa

För att dra och släppa filer till webbsidan drar du filerna direkt från där de är sparade på din dator till uppladdningsrutan till höger. Då kommer filerna du valt att ladda upp synas i en lista under formuläret.

Lägg till filer

Om du inte vill dra och släppa filer så klickar du istället på knappen “Lägg till filer”. Då kommer ett fönster öppnas upp där du får tillgång till de filer som är sparade på din dator. Välj vilka filer du vill ska överföras till hemsidans filarkiv och klicka sedan på “Öppna”. Då kommer filerna du valt att ladda upp synas i en lista under formuläret.

Välj mapp

I dropplistan väljer du den mapp du vill placera filen/filerna i. Du kan placera både bilder och dokument i samma mapp. Väljer du ingen mapp hamnar filerna utanför mappstrukturen. Läs mer om hur man skapar filmappar.

Skala om bilder (px)

Vill du skala om bilderna innan du laddar upp dem till filarkivet anger du ett mått i denna ruta. Du behöver inte skriva in px utan endast själva siffran. Bilderna skalas på bredden. Höjden anpassas med automatik till bredden för att inte bilden ska förvrängas. Filer som till exempel dokument behöver inte skalas. Läs mer om hur man skalar bilder.

Skriv över befintliga filer

Om du vill skriva över en befintlig fil eller bild börjar du med att ladda upp en ny fil med samma filmnamn. För att sedan skriva över den gamla filen måste du välja “Ja” i dropplistan “Skriv över befintliga filer”. För att detta ska fungera måste du placera den nya filen i samma mapp som den gamla filen. Filen byts ut på alla ställen där den är inlagd/används på webbplatsen. Läs mer om hur man skriver över befintliga filer.

Starta uppladdning

När du gjort de inställningar du vill klickar du här för att påbörja uppladdning.

Nollställ uppladdning

Klicka här för att rensa vilka filer som du tänkt ladda upp. Du stannar kvar på uppladdningssidan och kan välja nya filer att ladda upp.

Avbryt

Klicka här om du vill lämna läget för att ladda upp filer. Inga filer kommer då att laddas upp och du lämnar sidan.

Ladda upp 1 av flera filer

Om du har lagt till flera filer vid fil valet kan du ändå välja att bara ladda upp 1 i taget genom att klicka på knappen “Ladda upp” till höger om filen som ligger i listan under formuläret.

Ta bort 1 fil från filuppladdningen 

Om du vill ta bort en enstaka fil av de som ska laddas upp, klickar du på “Radera fil” i  listan under formuläret.

Det finns ingen begränsning för hur många filer du kan ladda upp till filarkivet. Vi rekommenderar dock att radera bilder/filer du ej använder för att spara på diskutrymme. Du har ett visst diskutrymme och om du klickar på “kugghjulsikonen” till höger i den svarta verktygslisten kan du se hur stort utrymme filarkivet upptar.

Uppladdning av flera filer
Du kan ladda upp flera filer samtidigt men om du gör detta kan du inte placera dem i olika mappar vid uppladdning och det går ej att skala dem till olika storlekar. Du kan dock placera dem i samma mapp och ange en storlek som gäller för alla bilder du laddar upp samtidigt.

Du kan efter uppladdning flytta bilder/filer inom olika mappar och även skala dem.

Om du har länkat till en bild/fil i ditt filarkiv som en extern länk så bör du ej flytta filen inom olika mappar. Mappen som filen ligger i har en sökväg och den ingår i den externa URL du har angivit vid länkning. Det blir en bruten länk om du flyttar filen till en annan mapp.

Skriv över befintliga filer
Du kan ladda upp och ersätta redan inlagda bilder/filer. T.ex om du har en ny logga och vill byta ut den så kollar du först vilken mapp i filarkivet som den gamla loggan ligger i. Därefter döper du den nya loggan till exakt samma filnamn och laddar sedan upp den till samma mapp där den gamla loggan ligger och kryssar i rutan Skriv över befintliga filer. Alla ställen där den gamla loggan är inlagd byts nu ut mot den nya.

Relaterade hjälpavsnitt

Alternativ text / beskrivning filer

Lägg till en textbeskrivning av dina bilder för bättre SEO.

För att ge ökade träffar i sökmotorer kan en ‘Alternativ text’ läggas till för bilder och filer.

Ladda upp bilder större än 800px

Skala om bilder större en standard storleken

För att förhindra att stora bilder drar ner webbsidans hastighet skalas alla bilder automatiskt n

Radera filer

Ta bort filer från webbsidans filarkiv.

När du vill helt radera bilder eller andra filer från din webbplats för att de t.ex. inte längre

Skala om/rotera

Ändra bildens storlek och rotation via plattformen.

När du laddat upp filer till ditt filarkiv finns det möjlighet att ändra på filens inställningar,

Skriv över filer vid uppladdning

Byt ut filer på hemsidan direkt vid uppladdning

Om du vill byta ut bilder eller andra filer som du redan laddat upp på din webbplats gör du det g

Översättning alternativ text / beskrivning

Utöka sökmotorers förståelse med alternativ text på flera språk

Utöka sökmotorers förståelse med alternativ text på flera språk

Hittar du inte det du söker?

Då kan du kontakta oss direkt på supporten. Vi är glada att hjälpa till och se till att ditt arbete med plattformen går enkelt. 

Telefon: 0141-20 25 40 eller e-post: support@sitesmart.se

Välkommen att kontakta oss!

Tack för att du använder SiteSmart!

Trygg Drift avtal

Supporttjänsten omfattar e-brev och telefon gällande handhavande och administration av SiteSmart webbtjänst. Support gäller under avtalets giltighetstid för de personer hos Kontohavaren som genomgått introduktion i SiteSmart webbtjänst och innehar administrativa rättigheter till densamma.

HITTA TILL OSS

Östra Hamngatan 3
591 37 Motala

Telefon: 0141-20 25 40
E-post: support@sitesmart.se

Följ oss på sociala media

SiteSmart – a part of VIEW Group  

Copyright ©  SiteSmart  |  Sitemap |  Villkor & Policys  |  Cookies

Vi lever som vi lär. Supportsidan är byggd på och drivs med e-handelsplattformen Sitesmart